Asiakastarina - Kuopion seudun joukkoliikennesivusto Vilkku

Referenssi Maanantai 7.1.2019

Tavoite

Edelläkävijyys vaatii rohkeutta tehdä jotain uutta. Kun Kuopion kaupunki huomasi, että olemassaoleva joukkoliikenteen reittiopaspalvelu kaipaa päivitystä, syntyi kiinnostus kohti avoimella lähdekoodilla toteutettua sivustoa. Jos sivusto toteutettaisiin avoimesti, muutkin kunnat voisivat mahdollisesti hyötyä siitä. Samalla otettaisiin tärkeitä askelia kohti kestävää kasvua sekä hiilineutraalimpaa elämää, kaupungin strategian mukaisesti.

Tavoitteena oli luoda alusta modernille joukkoliikennesivustolle. Palvelukokemuksen parantamiseksi haluttiin hyödyntää myös reaaliaikaista tietoa. Citrukselta tilattiin aiemman sivustokokonaisuuden korvaajaksi kaikilla laitteilla toimiva ja saavutettava palvelu. Palvelu myös kokoaisi tietoa eri lähteistä. Näin sitä voisi jatkossa käyttää laajemmin eri liikkumismuotojen esilletuomiseen. Sivusto toteutettaisiin selainpohjaisella sisällönhallintajärjestelmällä Drupalilla, jolloin sen jatkokehittäminenkin olisi avoimempaa.

Toteutus

Vilkku-joukkoliikennepalvelu on reaaliaikainen, helppokäyttöinen sekä joukkoliikennettä käyttämään kannustava palvelu. Koska joukkoliikenteen palveluita käytetään tien päällä, Vilkku on kehitetty erityisesti mobiilikäyttöä huomioiden. Vilkku hyödyntää yleisesti käytössä olevaa reaaliaikaista GTFS-liikennedataa, joten siitä on saatavilla ajantasalla olevaa tietoa avoimesti esimerkiksi sovelluskehittäjien tarpeisiin. Myöhemmin kenties koko sivusto saadaan julkaistua avoimena lähdekoodina.

"Käytettävyys ja saavutettavuus korostuvat monissa kohdissa sivuston käyttäjäystävällisenä toimintana. Tämän lisäksi palvelun suorituskykyyn on kiinnitetty huomiota sekä palvelinten että ohjelmallisten ratkaisujen muodossa", kertoo kehittäjä Jussi Elo

Sivuston julkaisemisen jälkeen onkin jo saatu hyviä mittaustuloksia esimerkiksi saavutettavuuden saralla.

Kurkkaa miltä vilkku näyttää

Kysy lisätietoa