Drupal-pohjainen digiratkaisu Vilkku liikuttaa Kuopiossa

Uutinen Perjantai 10.8.2018

Drupal-pohjainen digiratkaisu liikuttaa pian viisaasti Kuopiossa

Joukkoliikenteen käyttäminen helpottuu Kuopiossa kohta entisestään, kun kaupunki lanseeraa yhteistyössä Citruksen kanssa kehitetyn sähköisen joukkoliikennepalvelun. Palvelun lähdekoodi julkaistaan kaikkien käytettäväksi. 

Kuopion seudun joukkoliikenne julkaisee syksyllä 2018 yhteistyössä Citruksen kanssa kehitetyn digitaalisen joukkoliikennepalvelun. Näppärästi myös mobiiliin taipuvan Vilkku-verkkopalvelun kautta käyttäjä voi jatkossa nähdä esimerkiksi joukkoliikenteen lippuhinnat ja tiedon siitä, missä bussit kyseisellä hetkellä liikkuvat. 

Kyse ei ole vain palvelukokemuksen parantamisesta: taustalta löytyy vahva halu edistää autotonta kulkemista ja hiilivapaata ympäristöä.

– Tekemämme kehitystyö on osa laajempaa viisaan liikkumisen hanketta, jonka päämääränä on edistää vähähiilisyyttä ja rakentaa uusi informaatiojärjestelmä joukkoliikenteelle, kertoo projektiasiantuntija Timo Ollikainen Kuopion seudun viisaan liikkumisen hankkeesta. Hanke toteutetaan EU:n osarahoituksella.

Drupal on kaikkien kaveri

Vilkku-palvelun taustalla hyrräävä Drupal-lähdekoodi julkaistaan jokaisen hyödynnettäväksi – ja miksipä ei! Hyvin suunnitellun ja toteutetun työn takana on tukeva seistä.

– Lähtökohtana on ollut kehittää yksi parhaimmista suomalaisista kaupunkipalveluista. Niin meillä kuin Citruksella on sitouduttu korkeaan tavoitteeseen hyvin. Lopputuloksena onkin syntynyt moderni sekä huolellisesti suunniteltu ja toteutettu ratkaisu. Odotamme innolla, että kuopiolaiset saavat palvelun käyttöönsä, Ollikainen kertoo tyytyväisenä. 

Avoin lähdekoodi hyödyttää myös tilaajaa: sen ansiosta Kuopiossa ei tarvitse pelätä IT-hankintojen peikkoa, toimittajalukkoa. 

– Drupalilla on aktiivinen käyttäjäyhteisö, joten verkosta löytyy hyvin tukea ja apua ongelmatilanteissa, Citruksen UX/UI-suunnittelija Jussi Elo kertoo.

Vilkku-palvelun tarpeet on pystytty notkean järjestelmän avulla huomioimaan kokonaisvaltaisesti.

– Drupal palvelee Vilkun kaltaisia suuria digiprojekteja erinomaisesti. Se tarjoaa hyvän tuen sisältöjen hallinnalle ja toisaalta järjestelmää on helppo räätälöidä haluttuun suuntaan. Olemme tehneet esimerkiksi useita omia Drupal-moduuleja projektin erityistarpeiden ratkaisemiseksi, lisää ohjelmistokehittäjä Tapio Pietinsalo.

Citruksella ratkaistaan arjen ongelmia luovasti

Kuopion suurprojektissa ovat yhdistyneet kaikki citruslaisten päiväunet. Se on ollut haastava ja kunnianhimoinen projekti, joka on tarjonnut ikkunapaikan tarkastella digitaalisia ratkaisuja innovatiivisesti. Parempien verkkopalvelujen luominen ja huippukuntoon viritetty arki inspiroivatkin molempia Citruksen asiantuntijoita.

– Keskeinen osa työtämme on ratkaista jokapäiväisiä ongelmia luovalla tavalla. On erittäin tyydyttävää saada käsiinsä jokin heikosti toimiva asia ja hioa se huippukuntoon, toteaa Elo.

Citruksella ajatellaan, että toimivat ratkaisut syntyvät toimivassa työyhteisössä. Hommia tehdään usein yhdessä ja tekijöiden visioille annetaan tilaa. 

– Meillä kehittäjät pääsevät vaikuttamaan vahvasti oman työnsä sisältöön. Vaikka työtä tehdään yhdessä, on myös omaan tekemiseen helppo keskittyä, Pietinsalo huomauttaa. 

Elo kehuu Citruksen Drupal-porukan olevan motivoitunut ja ammattitaitoinen. Oppimista ja osaamisen kehittämistä arvostetaan talossa paljon.

– Täällä pääsee toteuttaman itseään ja oppii samalla paljon. Esimerkiksi Kuopion projektissa syvensimme Drupal 8:n osaamistamme enemmän kuin koskaan aikaisemmin, päättää Elo. 

Kiinnostuitko?

Tutustu Kuopion joukkoliikennepalveluun

Tutustu myös