Mikä automatisoinnissa mietityttää? Me halusimme ottaa selvää

Artikkeli Tiistai 29.11.2022

Ajan kanssa on mahdollisuus

Toteutimme Micromedia Oy:n kanssa tutkimuksen, jossa kysyimme sadalta suomalaiselta yritykseltä heidän automaationsa ja ohjelmistorobotiikan hyödyntämisen nykytilanteestaan. Haastateltavat olivat pääsääntöisesti organisaation IT-asiantuntijoita, tuotannon työntekijöitä ja laatuvastaavia. 

Tutkimuksesta selvisi, että yleisimmät vastaukset automatisoinnin hyödyistä liittyivät työajan säästöön ja työn tehokkuuteen. Jopa 79 prosenttia kyselyyn osallistuneista olivat tunnistaneet työpaikoillaan prosesseja, jotka olisi mahdollista automatisoida.

67 prosenttia vastaajista kuitenkin ilmoitti, että he eivät olleet mitanneet automatisoinnin hyötyjä lainkaan. Yleisimpiä vastauksia tähän olivat korkeaksi koettu hinta tai sitten ei oltu vielä tunnistettu, mitä voitaisiin mitata ylipäätään.

Onkin hyvä pysähtyä pohtimaan - mitä yrityksillä on mahdollista automatisointia miettiessään hävittävänään tai mitä voitettavanaan?

Joonas Nordmanin tähdittämässä 1600-luvulle sijoittuvassa Peruna-elokuvassa kylän puhtaanapitoryhmä siivoaa päivästä toiseen lantakasoja lapiolla ja ämpäreillä. Eräänä päivänä Nordmanin esittämä hahmo alkaa suunnitella ääneen viemärijärjestelmän rakentamista helpottamaan työntäyteistä arkeaan. Työkaverit ampuvat idean heti alas toteamalla, että miten heidän töidensä sitten käy? Raskas, toisteinen lapiointityö jatkuu. 

Voisiko olla, että yrityksissä tunnistetaan kyllä selkeästi tarpeita automatisoinnille, mutta toisen jännittäessä mahdollista kallista hintaa ja investointeja, toinen ei viitsi tehdä asiasta sen suurempaa numeroa työarkensa tai totuttujen työtehtävien muuttumisen pelossa?

Työntekijän näkökulmasta katsottuna yksittäistenkin työtehtävien automatisointi saattaa aiheuttaa erilaisia tunnereaktioita. Moni voi epäillä omia kykyjään oppia ja omaksua uutta: olenko valmis muutokseen?

pysti

 

Kokeilu auttoi ymmärtämään, että muutos oli tarpeellinen – ”Miksei tätä ole ennen näin tehty?”

Tutkimuksesta myös selvisi, että automatisoituja ratkaisuja käyttöön ottaneet yritykset ovat olleet tyytyväisiä poikkeuksien ja virheiden vähenemiseen.

Ajankäytön säästö ja tiettyjen töiden keveneminen muuttaa ilman muuta työn luonnetta. Aikaa jää reilusti muuhun. Keskittymistä ja ideoita voi parhaimmillaan päästä hyödyntämään työssään monella uudella tapaa.

Tilaamamme tutkimus osoitti, että automaatio ja ohjelmistorobotiikka herättävät kaiken aikaa enemmän kiinnostusta juuri yllä mainituista syistä. Ajatus muuttuvasta arjesta saa kuitenkin etsimään jarrua. Maltti onkin hyvä säilyttää, sillä tärkeintä on edetä työssä erään citruslaisen sanoin: ihminen edellä.

Citrus tarjoaa helppokäyttöisiä digitaalisia ratkaisuja ja haluamme, että asiakas pääsee toteamaan palvelumme käytännön hyödyt itse. Toteutamme mielellämme asiakkaidemme kanssa kevyitäkin ohjelmistorobotiikan kokeiluja, joissa automatisoidaan pilotointihengessä esimerkiksi yksi, paljon arjessa aikaa vievä dokumenttikäsittelyprosessi.

Voit tutustua Destian asiakastarinaan, jossa pilotoimme sopimusautomaatiota. Destian tapauksessa muutos jäi pysyvään käyttöön pilotin päättymisen jälkeenkin, eikä aiempaan tapaan käsitellä sopimuksia enää palattu.

Ota yhteyttä
Tutustu myös