Töissä auringossa: miten sujuu etätyöskentely Espanjassa?

Artikkeli Tiistai 13.6.2023

Vamos! Raikasta eteläistä ajattelua

Miltä kuulostaisi etätyöskentely hulppeissa Välimeren maisemissa? Kenties siltä mitä se olikin: kerrassaan ainutlaatuinen kokemus!

Citruslaiset ovat tottuneita etätyöntekijöitä jo pidemmältä ajalta. Viime vuosien myllerrysten myötä yhteisöllisyyteen panostaminen on nosteessa, ja osa tunnistaakin kaipaavansa tuttua toimistoa, yhteisiä lounashetkiä sekä työkavereiden läsnäoloa.

Mitäpä jos töitä tekisikin etänä, mutta silti työkavereiden kanssa yhdessä ja samassa paikassa?

Citrus tarjosi kaikille halukkaille työntekijöille mahdollisuuden suunnata etätöihin etelän lämpöön

Saimme vaikuttaa työntekijöiden kesken talven aikana järjestetyssä äänestyksessä etätyöpaikan sijaintiin. Matkakohteeksi valitsimme lopulta Aurinkorannikoilla sijainneen upean kolmikerroksisen huvilan, jossa oli tarpeeksi tilaa työskennellä ja asustaa isommallakin porukalla.

Asetelma oli mielenkiintoinen: eri Suomen kaupungeissa ja toimistoilla normaalisti työskentelevät Citruksen työntekijät kohtaisivat siis saman katon alla ulkomailla, missä he kokisivat mahdollisuuden työskennellä yhdessä ja jakaa vapaa-aikaansa useamman päivän ajan.

Miten tämä yhtälö saatiin toimimaan? Citruksen hyvällä työporukalla paremmin kuin hyvin!

Kuvituskuva: Kuva uima-altaalta

 

Matkakuulumisia Jonin kynästä: mitä reissusta jäi erityisesti mieleen?

Ensimmäinen työaamu alkoi ja espanjalainen kahvi maistui erityisen hyvältä (niin hyvältä, että sitä tuli ostettua pari pakettia kotiin tuliaiseksi). Edessä oli kuitenkin mietintä: mikä tila huvilasta toimisi yhteisenä avokonttorina?

Tilaksi päätyi avara olohuone, jossa oli mukava työskennellä eri työtehtävien parissa. Samalla oli mahdollisuus jakaa työkavereiden kesken kokemuksia työnsä kulusta sekä työn alla olevista projekteistaan.

Etäpalaverien pitoon ja rauhallisempaan työskentelyyn soveltuivat esimerkiksi makuuhuoneet, ulkona uima-altaan vierustalla sijainnut terassi tai jopa kylmä sauna. Muuan toimitusjohtaja kehui etenkin saunahuoneen akustiikkaa ja täytyy todeta, että myös espanjalaiset löylyt olivat hyvät!  

Kuvituskuva: kollaasi lomakuvista, ihmisiä, kahvia ja sauna

 

Erityisesti palaverien kannalta aikaero on hyvä huomioida ulkomailla työskennellessä. Espanjan kello ei heittänyt kuin tunnilla taaksepäin verrattuna Suomen aikaan ja näin tällä ei ollut aikataulujen kanssa kovin suurta merkitystä.

Yhteiset ruokailut ja kahvitauot ulkona olivat piristävä lisä työpäivien keskellä. Lähikauppa sijaitsi aivan kulman takana, joten täydennystä jääkaappiin oli helposti saatavilla.

Mutta ne maisemat! Huvilan ikkunoista ja parvekkeelta näki hienosti moneen suuntaan. Välimeren ja vuorien ihailuun ei ehtinyt kyllästyä.

Työn lomassa on perinteisemmälläkin toimistolla aina välillä hyvä irroittaa katse näyttöpäätteeltä ja kurkistaa ulos ikkunasta. Välimeren maisemissa ei meinannut saada katsetta enää takaisin näytölle!

Kuvituskuva: Kuva vuoresta

 

Ei etäisyys, ei vuoretkaan

Viikon aikana järjestettiin koko konsernillemme yhteinen tilaisuus, missä Citruksen kaikki eri tiimit kertoivat kuulumisiaan. Oli hauska näyttää etäyhteyksien kautta työkavereille kauniita vuorimaisemia ja millaisissa puitteissa olimme saaneet työskennellä!

Yli 3000 kilometrin etäisyyskään ei vaikuttanut lämpimään tunnelmaan, sillä kannustus ja jaettu ilo viritti työyhteisön hyvään tunnelmaan koko tilaisuuden ajaksi.

Etäyhteys on Citruksen yhteisissä tilaisuuksissa jo entuudestaan tuttu konsepti, kahdessa eri Suomen kaupungissa sijaitsevan toimistonkin myötä.

Entä vapaa-aika ja yhteisöllisyys?

Teimme vapaa-ajalla paljon asioita yhdessä. Työkavereiden kanssa oli iltaisin mukava tutustua paikalliseen kulttuuriin aina vuorimaisemia, lähikaupunkeja, rantoja ja ruokaa myöden.

Etenkin rantaelämä oli kokemisen arvoista kaikkine paistetun kalan tuoksuineen ja varpaisiin iskeytyvien aaltojen myötä. Kauniita hiekkarantoja jatkui Benalmadenassa kauas silmänkantamattomiin.

Kaupungilla ollessa toisen halutessa kierrellä esimerkiksi erilaisia taidemuseoita, toinen saattoikin innostua shoppailureissusta valtavissa Malagan ostoskeskuksissa. Näin hajaannuimme välillä ja jokainen käytti vapaa-aikaansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Jännin vapaa-ajan kokemus itselleni oli ehdottomasti gondolikyyti korkeille Calamorro-vuorille, mistä saattoi nähdä tietyllä säällä jopa Afrikkaan asti. En ole erityisesti korkeiden paikkojen ystävä, mutta työkavereiden rauhoittava olemus ja läsnäolo sai olon turvallisemmaksi ja aina välillä uskalsi avata silmät.

Iltapäivien teemana olikin pitkälti: kun yksi työläppäri meni kiinni, uusi vapaa-ajan seikkailu avautui. Nähtävää riitti!

Kuvituskuva: Kuva Calamorro-vuoren huipulta

 

Mitä etelän etätyöstä opittiin?

Aika meni nopeasti ja viikossa ehti nähdä ja kokea paljon uutta. Tässä vielä muutama kohokohta etätyön puolesta:

  • Rutiinit työntekoon ja asumiseen syntyvät uskomattoman nopeasti vieraammassakin paikassa. Oli hauska huomata, miten tuttu ja turvallinen olo voi syntyä, kun työkaverit toivottavat hyvät huomenet, nousevat pitkälti totutussa järjestyksessä aamupalalle ja istahtavat työläppäreineen omille parhaaksi katsomilleen paikoilleen.
  • Vaikka jaamme arkea, työskentelemme silti erilaisten tehtävien parissa. Työkavereiden työskentelyä oli mielenkiintoista nähdä läheltä ja samalla pystyi vaihtamaan kokemuksia ja ajatuksia monipuolisesti työnteosta. Oli hieno oppia enemmän työkavereiden työstä: miten jokaisella on oma tapansa keskittyä, kuinka laajoja kokonaisuuksia erilaiset projektit voivatkaan olla tai miten suurella palolla esimerkiksi myyntityötä voikaan tehdä!
  • Ideoita saattoi syntyä spontaanisti istumalla saman pöydän äärellä. Etenkin videotyöt saivat huvilalla aivan uutta pontta ja työntekijät innostuivat tekemään omia videokevennyksiään sisäiseen käyttöön tunnettujen TV-sarjojen henkeen (mm. Selviytyjät sai huvilalla aivan uuden ulottuvuuden).  Liikkuvan kuvan merkitys viestinnän tapana korostui entisestään!
  • Suomeen jääneet kollegat tuntuivat elävän hyvin mukana matkassa. Kirjoitin vinkkejä ylös sitä mukaa, kun Suomeen jääneet työkaverit jakoivat omia matkakokemuksiaan. Heiltä sai muun muassa suosituksia paikallisista nähtävyyksistä sekä liikkumismuodoista.

Työskentelimme etänä, mutta silti niin vahvasti porukalla – monellakin tapaa.

On häkellyttävää, että Citrus mahdollisti meille tämän kokemuksen – suuri kiitos vielä vaivannäöstä. Loistohuvilan puitteet ja siellä asuminen mahtavan työporukan kanssa on jotain sellaista, mitä muistellaan vielä pitkään!

Kaiken kaikkiaan kokemusta voi suositella milloin vain ja jos vastaavia tilaisuuksia järjestetään tulevaisuudessa, niin kannustan työkavereitani lähtemään mukaan! Ihan heti ei tule mieleen hauskempaa tapaa tutustua työkavereihinsa paremmin!

Pitää vielä myöntää, että aluksi mietin lähtöä hetken kaikkien käytännön järjestelyiden ja etäisyyden suhteen. Nyt jälkeenpäin kysyisin: milloin voin lähteä uudestaan!

Vanhaa sanontaa viilaten voikin todeta: työpaikka on siellä, minne hattuni ripustan.

Kuvituskuva: Kuvakollaasi, jossa on hattu, sitruunapuu, työskentelijä
Tutustu myös