Opastusta ja ratkaisuja nettiturvallisuuteen

Artikkeli Keskiviikko 26.9.2018

#SurfSafe edistää turvallista ja tasapuolista verkkoympäristöä

Kyberrikos 2018 -seminaari järjestettiin 28.8. Helsingissä. Elokuu oli juuri tulossa päätökseensä ja ilmassa oli aistittavissa helteisen kesän jälkeen ensimmäiset tuulahdukset syksystä. Clarion Hotel Helsingin kongressitilassa syksyn hapuilevat ensiaskeleet jätettiin kuitenkin huomiotta. Sisällä salissa puhuttiin kyberrikollisuudesta ja verkkoympäristöjen turvallisuudesta.

Citruksen Senior Compliance Advisor Tessa Viitanen oli kutsuttu Kyberrikos 2018 -seminaariin puhumaan kognitiivisen vinouman vaikutuksesta yritysten kyberturvallisuuteen. Seminaari kulki sujuvasti urillaan, mutta puheenvuorojen ja syntyneen keskustelun aikana Viitanen oivalsi jotain tärkeää: koska tilastojen mukaan kyberhyökkäysten kohteena on usein nimenomaan naiset, lapset, nuoret tai vanhukset, pitäisi digipalveluja kehittää näiden ryhmien tarpeet ja käyttötavat paremmin huomioivaan suuntaan.

– Viime aikoina uutisiin on noussut useampiakin tapauksia, joissa nimenomaan lasten käyttämät sovellukset joutuvat kohdistettujen kyberhyökkäysten kohteeksi. Toisaalta valvomattomissa verkkoympäristöissä tapahtuva lasten ja nuorten keskinäinen kiusaaminen on myös laskettavissa merkittäväksi uhaksi verkkomaailmassa. Yksi osa näiden ongelmien ratkaisua olisi verkkopalvelujen ja sovellusten suunnitteleminen jo lähtökohtaisesti niin, että myös lapset ja nuoret osaavat käyttää niitä turvallisesti, Viitanen taustoittaa.

Viitanen otti heti seminaarin jälkeen yhteyttä koodariverkostoonsa. Hän halusi selvittää, että löytyisikö sieltä kiinnostusta perata sovelluskehitystä vähemmälle huomiolle jääneiden käyttäjäryhmien verkkoturvallisuuden näkökulmasta. Ajatus sai välitöntä tukea ja se koettiin koodariyhteisössä tärkeäksi. Näin sai alkunsa juuri nyt kovaa vauhtia etenevä #SurfSafe eli liike, joka ajaa turvallisemman verkon rakentamista. Erityisenä painotuksena tässä vaiheessa ovat nimenomaan lapset ja nuoret.

Vanhemman luoma digiprofiili ohjaa lapsen verkkokäyttäytymistä

#SurfSafe-liikkeen keskiössä on ajatus siitä, että vanhempien täytyisi osata luoda lapsilleen verkkokäyttäytymistä ohjaava digiprofiili. Digiprofiiliin kautta voidaan määrittää muun muassa se, mitä sovelluksia ja sivustoja lapsi voi käyttää ja millaisilla käyttäjäehdoilla. Näin varmistetaan, että esimerkiksi yksityisyydensuojaan liittyvät asetukset ovat aina vanhemman määrittämällä tasolla.

– Ei voi olla niin, että sovelluksen turvallisuusrajoitteet kuitataan pelkästään sillä, että käytön alussa käyttäjä nappia painamalla vahvistaa olevansa täysi-ikäinen, Viitanen pohtii.

Digiprofiileista on käyty keskustelua muun muassa Facebookin avoimessa #SurfSafe-ryhmässä ja aiheeseen liittyvälle opastukselle näyttäisi olevan aitoa tilausta. Nykyvanhemmat ovat huolissaan siitä, etteivät he tunne lastensa käyttämiä sovelluksia ja sivustoja niin hyvin, että kattavan ja käyttökelpoisen digiprofiilin luominen olisi omin avuin mahdollista.

#SurfSafe-tapahtuma on seuraava askel

Turvallisemman verkon rakentamisesta on nyt elokuun lopusta lähtien keskusteltu eri kanavissa. Puhetta on siis riittänyt, mutta pelkälle puheen tasolle ei ole tarkoitus jäädä. Noin kuukausi sitten käynnistetty keskustelu konkretisoituu vielä tämän vuoden puolella ilmaisen #SurfSafe-tapahtuman muodossa.

– Citrus järjestää tässä syksyn aikana Helsingin Ilmalassa #SurfSafe-tapahtuman, jonka tarkoitus on tuoda yhteen kyberturvallisuusalan ammattilaiset sekä lasten ja nuorten vanhemmat pohtimaan yhdessä ratkaisuja tähän tilanteeseen. Luvassa on ainakin paneelikeskustelu, jossa turvalliseen verkkoon liittyviä aiheita avataan eri näkökulmista. Koko tapahtuma tullaan myös striimaamaan, Viitanen lupaa.

Citruksen strateginen johtaja Taina Koskinen kuvailee järjestäjän roolin ottamista luontevaksi ratkaisuksi.

– #SurfSafe edustaa juuri niitä arvoja, joihin me Citruksella olemme sitoutuneet. Haluamme yrityksenä olla kehittämässä tulevaisuuden verkkopalveluja ja -ratkaisuja, ja siinä käyttäjien turvallisuudella on valtava merkitys.

– Olemme Citruksella todella ylpeitä osaavasta ja asialleen omistautuneesta henkilökunnastamme. Esimerkiksi Tessa on aina ollut kiinnostunut henkilökohtaisen tiedon suojaamisesta ja siihen liittyvistä eettisistä näkökulmista. On todella hienoa, että voimme osaltamme tukea häntä tässä hankkeessa, Koskinen jatkaa.

Entäs sitten jatkosuunnitelmat? Miltä #SurfSafe näyttää tulevaisuudessa?

– Marraskuussa järjestettävä tapahtuma on seuraava askel ja sen suosio kertoo enemmän kokonaistarpeesta sekä siitä, mihin suuntaan asiaa lähdetään viemään, Viitanen pohdiskelee.

Seuraa Citruksen nettisivuja ja somekanavia Facebook, Twitter, LinkedIn, niin kuulet #SurfSafe-tapahtuman uusimmat uutiset. Voit myös liittyä Facebookin #SurfSafe-ryhmään.

Tutustu myös