Avoimen lähdekoodin alusta oikotienä uusille verkkosivuille

Artikkeli Keskiviikko 22.2.2017

Turun kaupunki uudisti verkkosivunsa hetki sitten. Jo ennen uusien verkkosivujen käyttöönottoa Turku päätti julkaista verkkosivunsa avoimen Drupal-lähdekoodin kaikkien halukkaiden käyttöön. Kehityksessä mukana olleet toimittajat kävivät vielä yhdessä koodin läpi ja puhdistivat sen sellaiseen muotoon, että se on pienellä panostuksella käyttöönotettavissa jokaisen kunnan (tai minkä tahansa toimijan) verkkosivujen pohjaksi. Puhdistuksen päätteeksi koodi vielä auditoitiin mahdollisten turvallisuuspuutteiden havaitsemiseksi ja korjaamiseksi.

Kokonaisuudessaan projekti oli perinteistä poikkeava, koska kehitykseen muodostettiin tiimi monen eri toimittajan henkilöistä. Tavoitteena oli saada mahdollisimman hyvät kehittäjät mukaan toteutukseen. Merkittävänä hyötynä tällaisesta mallista oli myös se, että näin jokaisen kehittäjän tuotos oli mahdollista tarkistaa toisten, riippumattoman kehittäjän, toimesta. Testaajana toimi käytännössä aina eri toimittajan kehittäjä. Tämä johti siihen, että koodi käytiin läpi ehkä jopa hieman tarkemmin, kuin saman yrityksen kollega olisi käynyt.

Kaiken tämän tuloksena syntyi verkkosivustoalusta, jossa on valmiina paljon kuntien tarvitsemia ominaisuuksia. Kehityksessä otettiin huomioon monia vaatimuksia, jotka ovat tarpeen juuri kuntien verkkopalveluille. Näistä esimerkkinä voidaan mainita saavutettavuus. Tämä tarkoittaa, että kaikkien ei tarvitse ratkaista samoja ongelmia aina uudestaan ja uudestaan. Kaikkia toiminnallisuuksia ei ole pakko ottaa käyttöön, jos esimerkiksi pienemmässä kunnassa ei koeta kaikkia tarpeellisiksi. Lisäksi tulevaisuuden ominaisuudet on mahdollista rakentaa siten, että ne ovat käyttöönotettavissa missä tahansa.

Erityisen merkittävää, varsinkin julkisen toimijan kannalta, on toimittajalukon välttäminen. Se tapahtuu tässä tapauksessa käyttämällä alustana avointa koodia ja toisaalta sen julkaisemista kaikkien käyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi käydä lataamassa koodin itselleen ja muokata sitä omaan käyttöönsä sopivaksi.

Tästä ei yhteistyö parane - kiitos Turku ja kiitos Avoltus, Druid ja Wunder!

22.2.2017 | Joni Pinomäki

 

Lue lisää alustasta www.kada.fi

Alustan koodi GitHubissa

Turun kaupungin tiedote 16.2.2017

Turun kaupungin tiedote 8.9.2016

Turun kaupungin digitaalisen kehittämisen blogi

Kysy lisätietoa