Raikkaita digitaalisia ajatuksia -podcast

Citruksen oma Raikkaita digitaalisia ajatuksia -podcast on täällä!

Tässä podcastissa mullistetaan maailmaa juttelemalla työelämän ja työympäristön muutoksista. Tervetuloa Citruksen backstagelle!

Oikeudellinen teknologia on trendaava aihe, mutta käytetäänkö teknologiaa hyödyksi vielä lakialalla? Otimme selvää ja tilasimme tutkimuksen Legal Techin maailmantilanteesta.

Australialainen tutkija John Flood (Professor of Law & Society, Griffith University, Brisbane) lähti tutkimusryhmänsä kanssa selvittämään asiaa. Tutkimuksen tuottajana toimi Deduktia Oy.

Tässä podcastissa Saara ja Taina nostavat esiin viisi selkeintä tutkimuksen tulosta.

Juridisen osaajan rinnalla pitää olla tulevaisuudessa työskentelemässä muotoilijoita ja teknologisia osaajia. Pitää olla Legal Scrum Mastereita, oikeudellisia palvelumuotoilijoita sekä Legal Designereita."

Sinä, joka et ensimmäisenä kuvailisi itseäsi matemaattisloogiseksi: IT-ala tarvitsee sinua!

Aiemmilla urapoluillaan Saara ja Taina eivät välttämättä olisi ajatelleet, että tulevat myöhemmin työskentelemään teknologian parissa. Saaran tie juristina IT-alalle oli täynnä karikkoja ja oli olemassa aika, kun Tainalle kirjainyhdistelmä "IT" toi mieleen kaukaisen erillisen saarekkeen, jolta pyydettiin uusi salasana kesäloman jälkeen. 

Siksi he kannustavatkin kaikkia haastamaan omia ajatuksiaan IT-alasta ja siitä, että sen mahdollisuudet eivät sopisikaan itselle aiemman työtaustan takia.

Taina ja Saara ovat samaa mieltä siitä, että me ihmiset rakastamme tärkeitä rutiinejamme, emmekä mielellämme pyydä apua. Siksi innovaatioitakaan ei oteta käyttöön heti ensikuulemalta, vaan haluamme itse oivaltaa niiden hyödyllisyyden.

Uuden teknologian äärellä jokainen kysyy itseltään tiedostamattaan viisi tärkeää päätöksentekoa ohjaavaa kysymystä.

Innovaatiot leviävät helpommin, kun kärjessä on edistyshenkinen johtojoukko. Se on pioneerityötä.

Etätyöskentely todella tehostaa toimintaa, mutta jotain siitä jää puuttumaan.

Missä ovat ilmeet, eleet ja hiljaiset signaalit - puhumattakaan sivistyneestä työelämän käytöksestä? Saara ja Taina juttelevat niistä itsestäänselvyyksistä, joita ei tullut fyysisten tapaamisten aikana edes ajatelleeksi.

Mitä mieltä toinen on oikeasti? Onko linjoilla vaikeneminen myöntymisen merkki? Kuuntele ja nappaa Saaran ja Tainan vinkit talteen. Seuraavassa kokouksessa et ehkä olekaan enää epäkohtelias.

Arjen suuri puhututtava elefantti on etäkommunikointi, joka näkyy palavereissa puhumattomuutena, uusina rooleina ja käyttämättä jätettyinä puheenvuoroina.

Vastuullisuus näkyy kaikkialla, mutta näkyykö se todella yritysten arjessa? 

Jaksossa pohditaan vastuullisohjelmien ja yritysten verkkosivuilla olevien vastuullisuusjulistusten ristiriitaa käytännön tasolla. Saaraa jopa ärsyttää yritysten sanamuodoiltaan samanlaiset vastuullisuusohjelmat ja julistukset. Hänellä herää epäilys, että elääkö yritys todella vastuullisuutta todeksi arjessaan niin kuin sivuillaan julistaa.

Tuleeko robotti korvaamaan juristin?

Saara väittää lakialan olevan työn tekemisen tavoissa hyvinkin perinteinen, eikä alalla ole vielä nähty massiivisia teknologiaa hyödyntäviä muutoksia. Taina kaipaa Legal Tech -tekemiseen konkretiaa ja odottaa käytännön tekoja ja ideoita.

Robotti taipuu moneksi, ja jaksossa käy ilmi myös se, miten esimerkiksi asiantuntijoiden erityisosaaminen voidaan monistaa robotin avulla laajemmin yrityksen käyttöön.

Taina kertoo nykyään työskentelevänsä robotin kanssa ja Saarakin päivittelee perinteistä tapaa, jolla aiemmin teki juristin tehtäviä.

Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että omia henkilökohtaisia työtapoja pitää muuttaa, mutta ei teknologian ehdoilla, vaan teknologiaa hyödyntäen. Tässä on kysymys ajattelutavan muutoksesta, joka ei mukavuudenhaluisille ihmisille ole kovinkaan helppoa.

Mikä on Human Touchin komponenttikirjasto ja miten tunteet liittyvät siihen?

Teknologia-alalla on paljon sääntöjä, raameja ja standardeja. Miten tällaisessa ympäristössä voi huomioida tunnetaidot ja yksilölliset kokemukset - saati monistaa kokemuksia muiden käyttöön. Tähän avuksi löytyi apua teknologian termistöstä, mutta inhimillistettynä.

Kenenkään henkilön pelkkä asiaosaaminen tai sen kehittäminen ei riitä, vaan jokaisen on  kehitettävä itseään myös tunnetasolla, erityisesti työelämässä.

Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa Saara ja Taina keskustelevat siitä, millaista on aloittaa toimitusjohtajana Legal Techiin ja Health Techiin erikoistuneessa yrityksessä, jossa työskentelee kovan luokan teknologiaosaajia ohjelmistokehittäjistä erityisasiantuntijoihin. Tunneälykäs tekeminen on Saaran mielestä enemmän kuin vain yhden tyypin juttu.

Nyt kun etätyö on paljon läsnä, niin se, että pystyy havainnoimaan omia ja muiden tunteita linjojen läpi, on todellista taituruutta.