Varkauden kaupunki kunta.fi-alustan pioneerina

Uutinen Tiistai 9.1.2018

Turun kaupungin tilaamana kehitetty verkkosivustokoodi avattiin kaikkien halukkaiden käyttöön vuodenvaihteessa 2016-2017. Tämän vuoden elokuussa alun perin kada-nimellä (kuntien avoin digialusta) tunnettu paketti nimettiin kunta.fi:ksi ja Kuntaliitto otti äskettäin koordinointivastuun käyttäjäyhteisön kehittämisestä.

Pioneerin roolin valinnut Varkaus kilpailutti jo vuoden 2017 alkupuolella kehittäjiä uusille verkkosivuilleen. Kilpailutuksen tuloksena puitesopimukseen valittiin kaksi toimijaa. Toinen valituista oli Citrus, joka lähti toteuttamaan käyttöönottoprojektia huhti-toukokuun taitteessa ketterillä menetelmillä.

Projektitiimi

Citrus kokosi projektitiimiin arkkitehdin, joka toimi Scrum Masterin roolissa, kaksi käyttöliittymäkehittäjää sekä yhden Back-End-kehittäjän. Asiakkaan resursseina oli tuoteomistaja ja kaksi asiantuntijaa.

Projekti aloitettiin yhteisellä työpajalla, johon koko projektitiimi osallistui. Siellä purettiin asiakkaan vaatimuksia toteutettaviksi tehtäviksi ja aloitettiin niiden priorisointi. Varsinaiset kehityssprintit alkoivat heti työpajan jälkeen.

Projektin alussa kehitystiimin aika kului palvelinten pystyttämiseen, Drupalin asentamiseen ja sivujen rakenteen kehittämiseen. Tällaisen työn näkyvät tulokset ovat pitkään vaatimattomia ja asiakas koki etenemisen hitaana. Toisaalta, kun ensimmäiset versiot saatiin näkyväksi, lisääntyi myös asiakkaan ymmärrys verkkopalvelujen kehittämisen prosessista.

Kunta.fi tarjoaa suuren osan kunnan verkkosivuilleen tarvitsemia asioita valmiina, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö käyttöönottoprojektia varten pitäisi varata aikaa ja rahaa. Varkauden projektissa julkaistiin ensimmäinen beta-versio syyskuussa 2017. Projektiin kului kalenteriaikaa 4,5 kuukautta ja välissä oli tiimin sekä asiakkaiden kesälomat.

Kunta.fi-alusta kehittyy 

Koska Varkauden projekti oli ensimmäinen käyttöönotto kunta.fi-alustalle, tehtiin siinä vielä jonkin verran korjauksia itse koodipakettiin. Tämä oli toki tiedossa ja korjauksia tullaan tekemään aina jatkossakin käyttöönottojen yhteydessä. Tämän ansiosta paketista tulee aina edeltäjäänsä parempi ja muutokset ovat kaikkien pakettiin pohjautuvien verkkosivujen käyttäjien mahdollista ottaa osaksi omaa palveluaan.

Pioneerin osa ei ole helppo ja Varkaus ansaitsee erityismaininnan rohkeudesta lähteä ensimmäisenä tekemään ja kokeilemaan uutta. Varkaus on myös panostanut merkittävästi resursseja pioneerityön onnistumiseen.

Nyt kunta.fi-käyttöönottojen määrä on lisääntymässä, kun useampi projekti on käynnissä tai alkamassa. Asukasmäärällä mitattuna kolme kertaa Varkauden kokoinen Pori julkaisi ensimmäisen riisutun versionsa omista sivuistaan vähän aikaa sitten. On upeaa huomata, miten sama alusta taipuu erilaisten kuntien käyttöön. 

Mitä tekisimme toisin, jos tämä projekti alkaisi nyt?

  • Projektin edetessä selvisi, että emme olleet osanneet tarpeeksi avata koodipaketin ja kada-alustan historiaa. Paketti ei ollut - eikä vieläkään täysin ole - siinä määrin valmis, että sen voisi ottaa parilla klikkauksella käyttöön ja valita helposti haluamansa toiminnallisuudet. Tämä tuli Varkaudelle yllätyksenä ja siksi tästä tulee meille oppikirjaan merkintä.
  • Valittu projektimalli vaatii tuoteomistajan, jolla on riittävästi aikaa projektille. Tuoteomistajalla pitää olla selkeä visio siitä, mitä ollaan tekemässä ja toisaalta riittävästi valtuuksia tehdä päätöksiä esimerkiksi toiminnallisuuksien priorisoinnissa. Tässä voimme jatkossa olla enemmän asiakkaan tukena, mutta tekemisen priorisointi sekä päätökset ovat kuitenkin aina asiakkaan vastuulla.
  • Kaiken kaikkiaan vaativa projekti onnistui ja saimme historiankirjoihin merkinnän maailman ensimmäisen kunta.fi-alustan käyttöönotosta. Lisäksi yhteistyömme Varkauden kanssa jatkuu ja toivottavasti voimme yhdessä kehittää alustaa aina vain paremmaksi.  

Kiitokset tästä projektista kuuluvat rohkealle asiakkaallemme Varkaudelle ja taidokkaalle kehitystiimillemme! 

Lue myös

Kysy lisätietoa